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Subject:  FAQs on levy of GST on supply of services to the Co-operative society- reg 

S. No. Question Answer 

1. The society collects the following 

charges from the members on quarterly 

basis as follows: 

1.Property Tax-actual as per 

Municipal Corporation of Greater 

Mumbai (MCGM) 

2.Water Tax- Municipal Corporation 

of Greater Mumbai (MCGM) 

3.Non- Agricultural Tax- 

Maharashtra State Government 

4.Electricity charges 

5.Sinking Fund- mandatory under the 

Bye-laws of the Co-operative 

Societies 

6.Repairs & maintenance fund 

7.Car parking Charges 

8.Non Occupancy Charges 

9.Simple interest for late payment. 

From the tax/ charge as listed above, on 

which GST is not applicable. 

1. Services provided by the Central 

Government, State Government, Union 

territory or local authority to a person other 

than business entity, is exempted from GST. 

So, Property Tax, Water Tax, if collected by 

the RWA/Co-operative Society on behalf of 

the MCGM from individual flat owners, then 

GST is not leviable.  

2. Similarly, GST is not leviable on Non 

Agricultural Tax, Electricity Charges etc, 

which are collected under other statutes from 

individual flat owners.  However, if these 

charges are collected by the Society for 

generation of electricity by Society’s 

generator or to provide drinking water facility 

or any other service, then such charges 

collected by the society are liable to GST. 

3. Sinking fund, repairs & maintenance fund, 

car parking charges, Non- occupancy charges 

or simple interest for late payment, attract 

GST, as these charges are collected by the 

RWA/Co-operative Society for supply of 

services meant for its members. 

2. As per guidelines on maintenance 

charges upto Rs. 5000/- no GST is 

applicable. Maintenance charges 

means only maintenance or collection 

of all charges 

This is applicable to only the reimbursements 

of charges or share of up to an amount of five 

thousand rupees per month per member for 

sourcing of goods or services from a third 

person for the common use of its members. 

Here, charges mean the indivisual 

contributions made by members of the society 

to avail services or goods by the society from 

a third party for common use. [*Entry 77(c) 

of notification no 12/2017 Central Tax (Rate) 

dated 28.6.2017 refers] 

3. Monthly maintenance (all above 

charges) are below Rs.5000/-but yearly 

total collection exceeds Rs. 20 lakhs 

limit whether GST is applicable 

Reimbursement of charges or share of 

contribution up to an amount of Rs. 5000/- per 

month per member for sourcing of goods or 

services from a third person for the common 

use is not liable to GST. However, if the Co-

operative society/ RWAs provide specific 



services of its own to its members or to any 

third party (e.g. use of community hall for 

social function by a non-member) 

cumulatively exceeds the threshold limit as 

per GST, then GST is leviable on such supply 

of services. 

4. At present we are following quarterly 

billing-whether we should change to 

monthly billing in view of the monthly 

return to be filed under GST Rules. 

It is individual business decision. 

*[Service by an unincorporated body or a non- profit entity registered under any law for 

the time being in force, to its own members by way of reimbursement of charges or share of 

contribution – (a) as a trade union; (b) for the provision of carrying out any activity which is 

exempt from the levy of Goods and service Tax; or (c) up to an amount of five thousand rupees per 

month per member for sourcing of goods or services from a third person for the common use of its 

members in a housing society or a residential complex.] 


