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Question 1: Whether advertising and communication 
material (banners/hoardings/posters) provided to distributors 
would be treated as supply in the course of business by the 
company thereby not requiring any reversal of ITC. 

Answer: 

(a) Where the material is provided free of cost:
 This would not amount to a supply and hence no tax is 

payable on such transaction and in such a case credit 
availed by the company would need to be reversed in 
accordance with section 17(5) of the CGST Act, 2017.

(b) Where the material is provided for a consideration:
 This would amount to a normal supply.

Question 2: Currently Banks do not pay any VAT on import 
of precious metals. Banks/nominated agencies pay only 
customs duty on imports. In the new regime of GST, will the 
Banks have to pay IGST while importing? 

Answer: Yes, 3% IGST is payable on all imports of precious 
metals in addition to the basic customs duty. IGST paid can 
be taken as input tax credit by the banks.

Question 3: Banks import gold / silver on consignment basis 
wherein the ownership of the metal is with the supplier of 
the bullion which maybe an overseas entity. Is the overseas 
entity required to have GST registration because currently 
they do not file returns and are governed by multi-nation 
treaties? 

Answer: This amounts to an import in accordance with 
the definition of the word “import” in the IGST Act, 2017 
which provides that “bringing into India of any goods from 
any place outside India” is an import of the goods. What is 
material in this definition is the mere act of bringing into 
India; the ownership is not material for determining whether 
an import has taken place. Banks, being registered entities, 
would be liable to pay IGST on such imports but not the 
overseas entities since they are not effecting the import.
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Question 4: Gold and silver imported by banks/nominated 
agencies on consignment basis are lying in stock as on 1st 
July. Clarification is required on how to charge the customers 
in transition phase from VAT to GST. Will customers be liable 
to pay GST rates?

Answer: GST is payable @ 3% with effect from 01.07.2017.

Question 5: Banks lend gold in physical form for a period 
not exceeding 6 months. Banks receive interest on the gold 
ounces disbursed and the same is converted into Rupees 
after calculation of interest on the ounces and the USD/INR 
conversion. Will the same methodology continue in case of 
GST as well wherein Banks shall pay a provisional GST (i.e. 
IGST/SGST/CGST) on ongoing market prices and pay the final 
GST as and when the prices are fixed? 

Answer: Yes, Banks may avail of the benefit of provisional 
assessment provided under section 60 of the CGST Act, 2017.

Question 6: Banks pay provisional VAT currently at the time 
of delivery of gold on the basis of ongoing market prices. 
When customer fixes the price of metal, Banks pay actual VAT 
on the maturity date of the Gold Loan. Banks must be allowed 
to set-off the excess provisional GST paid to the government 
against future fixation of prices. In case of excesspayment, 
the same should be refunded on Pan - India basis and not on 
the basis of States.

Answer: Banks may claim refund in accordance with the 
provisions of section 54 of the CGST Act, 2017. Interest is 
payable in such cases as provided in section 56 of the CGST 
Act, 2017. In this connection, section 60(5) of the CGST Act, 
2017 may be referred to.

Question 7: When we are selling Gold, Diamond or Silver 
Jewellery to the end consumer (Customer) like a Gold Chain 
weighing10gm at a total value of Rs. 30,000/- (gold value 
is Rs. 28000/- and making charges on that gold chain is Rs 
2000/-), can we charge GST @3% on the total value or @3% on 
the gold value and @5% on making charges?

Answer: GST is payable at the rate of 3% of the total 
transaction value of jewellery, whether the making charge is 
shown separately or not.

Question 8: When we issue gold as raw material to our Job 
Worker for Job Work and he returns that gold as finished 
goods,what GST treatment will be done and how to calculate 
the value? 

Answer: The job worker, if registered, would be required to 
pay GST at the rate of 5% on job charges only. The jewellery 
manufacturer would in turn take credit of GST paid on such 
job work and may utilize the same for payment of GST on 
his outward supply of manufactured jewellery. However, if 
the job worker is exempted from registration, the jewellery 
manufacturer would be required to pay GST on his input 
supply from the job worker [of jewellery made out of precious 
metal given by him] on reverse charge basis. Nonetheless, he 
would be eligible to avail input credit of the tax so paid under 
reverse charge mechanism.  

Note: Reference to CGST Act, 2017 includes reference to 
SGST Act, 2017 and UTGST Act, 2017 also. 
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