THE AUTHORITY FOR ADVANCE RULING
IN KARNATAKA
GOODS AND SERVICES TAX
VANIJYA THERIGE KARYALAYA, KALIDASA ROAD
GANDHINAGAR, BENGALURU - 560 009

Advance Ruling No. KAR ADRG 15/2020
Date : 23-03-2020
Present:

1. Dr. Ravi Prasad M.P.
Additional Commissioner of Commercial Taxes . . . . Member (State Tax)

2. Sri. Mashhood Ur Rehman Farooqui,
Joint Commissioner of Central Tax . . . . Member (Central Tax)

M/s Attica Gold Pvt. Limited

Nameand.addraasol s # 11/4, Ground Floor, Suvarna Bhavan,

apjfiten Queen’s Road, Bengaluru-560052
2 GSTIN or User ID 29AANCA2059B1ZS

Date of filing of Form GST
3. ARA-01 05.12.2019

Sri Muniraju P.R.

4. | Represented by Chartered Accountant & DAR

5 Jurisdictional Authority — The Commissioner of Central Tax,
' Centre Bangalore North Commissionerate.
6. gg::dmnonal Authority = LGSTO-20, Bengaluru
Whether the payment of Yes, discharged fee of Rs.5,000/- under

CGST Act & Rs.5,000/- under KGST Act
vide CIN HDFC19112900475022 dated
30.11.2019.

7. fees discharged and if
yes, the amount and CIN

ORDER UNDER SECTION 98(4) OF THE CGST ACT, 2017
& UNDER 98(4) OF THE KGST ACT, 2017

: M/s Attica Gold Private Limited (hereinafter called the ‘Applicant’), having
GSTIN number 29AANCA2059B1ZS, have filed an application for Advance Ruling
under Section 97 of the CGST Act, 2017 and Section 97 of the KGST Act, 2017, in
FORM GST ARA-01 discharging the fee of Rs.5,000-00 each under the CGST Act
and the KGST Act.

2. The Applicant is a private limited company and is registered under the

Goods and Services Act, 2017. The applicant has sought advance ruling in respect
of the following question:
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a) Whether applicant dealing in second hand goods and tax is to be paid on the
difference between the selling price and purchase price as stipulated in Rule
32(5) of CGST Rules, 2017 if dealer purchases used / second hand gold
jewellery from individuals who are not dealers under the GST and at the time
of sale there is no change in the form/ nature of goods?

b) Whether ITC is allowed to be claimed if purchases are made from the dealer
from whom marginal scheme if applicable?

3. The applicant furnishes some facts relevant to the stated activity:

a. The applicant states that he is in the business of sale of used (second-
hand goods). He states that he is purchasing used gold jewellery from
unregistered persons and selling the same to others.

b. The applicant states that as per Rule 32(5) of the CGST Rules, 2017,
if a person engaged in supply of second hand goods, he can avail the
benefit of marginal scheme as per Notification No.10/2017- Central
Tax (Rate) dated 28.06.2017 under GST provided that he shall satisfy
all the conditions prescribed in the above said rule.

e The applicant states that Rule 32(5) of the CGST Rules, 2017 provides
valuation for taxable supply by a person dealing in buying and selling
of second-hand goods. In such case, value of supply shall be the
difference between selling price minus purchase price. To opt for the
said valuation, conditions are required to be met are:

i. Used goods are sold as such; or after minor processing which
does not change the nature of the goods; and

ii. Where no input tax credit has been availed on the purchase of
such goods.

If under the margin scheme, difference between selling price minus

purchase price is negative, then GST is not applicable on such

transaction.

d. The applicant states that this issue is already heard in the case of
Safset Agencies Private Limited by the Maharashtra Advance Ruling
Authority [Order no. GST-ARA-86/2018-19B Mumbai dated
15.01.2019] where the dealer who deal in old jewellery and that
jewellery falls under Heading 7113 of the GST Tariff, which overs
Articles of jewellery and parts thereof, of precious metal or of metal
clad with precious metal. The provisions of Rule 32(5) if CGST Rules
are applicable to them in respect of old jewellery which are purchased
by them. It is clarified that he can avail the benefit of Margin Scheme.

Attica Gold Page 2 0of 7



& The applicant states that his contention is that he is also engaged in
sale of second hand goods having GST Tariff 7113, he can also avail
the benefit of Margin Scheme under GST.

f The applicant explains that Rule 32(5) of the CGST Rules 2017
provides that where a taxable supply is provided by a person dealing
in buying and selling of second hand goods i.e. used goods as such or
after such minor processing which does not change the nature of the
goods and where no input tax credit has been availed on the purchase
of such goods, the value of supply shall be the difference between the
selling price and the purchase price and where the value of such
supply is negative, it shall be ignored.

g. A person dealing in second hand goods is allowed to pay the tax on
margin i.e. the difference between the value at which the goods are
supplied and the price at which the goods are purchased. If there is
no margin, no GST is charged for such supply. The purpose of the
scheme is to avoid double taxation as the goods, having once borne
the incidence of tax, re-enter the supply and the economic supply
chain.

h. The applicant states that the term “second hand goods” as per rule
32(5) of CGST Rules would mean used goods as such or after such
minor processing which does not change the nature of goods and
where no input tax has been availed on purchase of such goods.

i. Second hand things are not new and have been owned by some
one else (Collins Dictionary)
ii. Having had a previous owner; not new (English Oxford
Dictionary)
Rule 32(5) of CGST Rules clearly and unambiguously applies to
person dealing in second hand goods. As states in facts of the case,
applicant is dealing in old jewellery.

L The applicant states that it is settled jurisprudence principle that
when the words of a statute is clear, plain and unambiguous, i.e. they
are reasonable susceptible to only one meaning, the courts are bound
to give effect to that meaning irrespective of consequences. Moreover,
if the words of the statute are in themselves precise and
unambiguous, then no more can be necessary than to expound those
words in their natural and ordinary sense. This rule of interpretation
is followed in plethora of judgements. A few of the judgements are as
under:

i. Nelson Motis v. Union of India (AIR 1992 SC 1981)
ii. Gurudevantt VKSSS Maryadit v. State of Maharashtra (AIR
2001 SC 1980)
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iii. Swedish Match AB v. Securities and Exchange Board of India
(AIR 2004 SC 4219)

iv. Government of Andhra Pradesh v. Road Rollers Owners Welfare
Association [2004 (6) SCC 210]

] The applicant, as said in the earlier paragraphs, quotes the ruling
issued by the Maharashtra Advance Ruling Authority in support of his
contentions.

4. Sri  Muniraju.P.R., Chartered Accountant and duly authorised
representative of the above concern appeared and made the following submissions:

a. That the applicant is involved in the purchase and sale of second hand
jewellery and is no conversion is made using the above materials. Further
he stated that the applicant is only cleaning and polishing the old used
second hand jewellery and selling the same as such.

b. He also brought to the notice that a press release issued bearing date
13.07.2017 captioned “Further Clarification on tax in reverse charge on
gold ornaments”. The contents are reproduced and the same reads as
under:

“In the GST master class held on 13.07.2017, in one of the replies given to
an on-the-spot question, it was informed that purchase of old gold jewellery
by a jeweller from a consumer will be subject to GST @ 3% under reverse
charge mechanism in terms of the provisions contained in Section 9(4) of the
CGST Act, 2017.

2. On futher examination, it is felt that the issue needs to be clarified.

3. Section 9(4) of the said Act mandates that tax on supply of taxable goods
(gold in this case) by an unregistered supplier (an individual in this case) to
a registered person (the jeweller in this case) will be paid by the registered
person (the jeweller in this case) under reverse charge mechanism. This
provision, however, has to be read in conjunction with section 2(105) read
with section 7 of the said Act. Section 2(105) defines supplier as a person
supplying goods or services. Section 7 provides that a supply is a
transaction, for a consideration by a person in the course or furtherance of
business.

4. Even though the sale of old gold by an individual is for a consideration,
it cannot be said to be in the course or furtherance of his business (as
selling old gold jewellery is not the business of the said individual), and
hence does not qualify to be a supply per se. Accordingly, the sale of old
Jewellery by an individual to a jeweller will not attract the provisions of
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section 9(4) and jeweller will not be liable to pay tax under reverse charge
mechanism on such purchases. However, if an unregistered supplier of gold
ornaments sells it to registered supplier, the tax under RCM will apply”.

c. The learned representative stated that the applicant is presently paying
taxes on the entire value without availing marginal scheme, but intends to
avail the benefit of marginal scheme and hence applied. He stated that the
applicant has advertised himself in media that he is purchasing old used
jewellery and since he is selling the same as it is, i.e. after cleaning and
polishing, without changing the nature of the ornament, he would be
dealing only in second hand goods and hence not a dealer in first hand
goods and hence would be eligible to utilise the benefit of marginal
scheme for valuation of supply.

FINDINGS & DISCUSSION:

2 At the outset we would like to make it clear that the provisions of CGST, Act
2017 and SGST, Act 2017 are in pari materia and have the same provisions in like
matter and differ from each other only on a few specific provisions. Therefore,
unless a mention is particularly made to such dissimilar provisions, a reference to
the CGST Act would also mean reference to the corresponding similar provisions in
the KGST Act.

6. The application for advance ruling and the arguments made by the
applicant and also the submissions made by the learned representative during
the time of hearing were all verified and the issues that needs to be addressed is
related to whether the applicant is eligible to utilise the sub-rule (5) of rule 32 of
Central Goods and Services Tax Rules, 2017.

6.1 Rule 32 of the CGST Rules, 2017 reads as under:

“Rule 32. Determination of value in respect of certain supplies.-

(1) Notwithstanding anything contained in the provisions of this Chapter, the
value in respect of supplies specified below shall, at the option of the supplier, be
determined in the manner provided hereinafter.

-

4) ........
(5) Where a taxable supply is provided by a person dealing in buying and selling

of second hand goods i.e. used goods as such or after such minor processing
which does not change the nature of the goods and where no input tax credit has
been availed on the purchase of such goods, the value of supply shall be the
difference between the selling price and the purchase price and where the value of
such supply is negative, it shall be ignored:
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Provided that the purchase value of goods repossessed from a defaulting
borrower, who is not registered, for the purpose of recovery of a loan or debt shall
be deemed to be the purchase price of such goods by the defaulting borrower
reduced by five percentage points for every quarter or part thereof, between the
date of purchase and the date of disposal by the person making such
repossession.”

6.2 This rule stipulates the method of working of the taxable value of a supply
and is applicable if the following conditions are satisfied:
(a) the supply made by the supplier must be a taxable supply
(b) the supplier shall be a person dealing in buying and selling of second-hand
goods that means

(i) used goods as such or after such minor processing which does not change

the nature of the goods and
(ii) where no input tax credit has been availed on the purchase of such goods.

0.3 In the instant case, the supplier, i.e. the applicant is effecting the supply
of second-hand jewellery which is taxable under the GST Act as it is covered
under entry no.13 of Schedule V to the Notification No.01/2017 - Central Tax
(Rate) dated 28t June, 2017 which is taxable at 1.5% under the CGST Act and
similarly taxable under the KGST Act, 2017 also at 1.5%. Hence the supplier
satisfies the condition that the supply made by him must be a taxable supply.

6.4 Regarding the next condition, the supplier must be a person dealing in
buying and selling of second-hand goods. It is seen that the applicant has
admitted that he is purchasing used gold jewellery from individuals and selling
the same, after cleaning and polishing them. He must not avail any input tax
credit on the purchase of such goods. The goods so purchased must be supplied
as such and if at all any process is involved, that must not change the nature of
the product. The applicant has stated that he is not melting the jewellery to
convert it into bullion and then remaking it to new jewellery but only cleaning
the old jewellery and polishing it without changing the nature and form of the
jewellery so purchased. These goods are then supplied to other persons.
Further, he shall have to invoice the goods as “second hand jewellery” to
differentiate then from the “first hand jewellery”. Hence it is clear that, subject
to the condition of invoicing them as “second hand jewellery”, the applicant
satisfies the second condition also.

6.5 In view of the applicant satisfying both the aforesaid conditions, the
valuation of the supply of second hand jewellery may be made as prescribed in
sub-rule (5) of rule 32 of the Central Goods and Services Tax Rules, 2017

7 Regarding the other question, whether ITC is allowed to be claimed if
purchases are made from the dealer whom marginal scheme is applicable, the
following are noticed:
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7.1 The applicant, if he purchases the second hand goods from other
registered persons, then the applicant can claim the input tax credit on such
purchases if he is eligible to claim under section 16 of the GST Act, 2017 and in
that case, he would become ineligible to apply marginal scheme for supplies of
such second hand goods.

8. In view of the foregoing, we rule as follows
RULING

1. In the case of applicant dealing in second hand goods and invoicing his
supplies as “second hand goods”, the valuation of supply of second
hand gold jewellery which are purchased from individuals who are not
registered under GST and there is no change in the form and nature of
such goods, can be made as prescribed under sub-rule (5) of rule 32 of
the Central Goods and Service Tax Rules.

2. In case the applicant purchases second hand jewellery from registered
person, the applicant is eligible to claim input tax credit on such
inward supplies but if he claims the input tax credit against such
inward supplies he would not be eligible for the margin scheme of
valuation as prescribed in sub-rule (5) of rule 32 of the Central Goods
and Services Tax Rules for the outward supplies of such second hand

jewellery.
(Dr. Ravi'Prasad M.P.) (Mashhood Ur Re Farooqui)
=
sl Mm'ma ) ' Karnataka Advance fiing Auth -
Plali%maéaka 2l Bgélrggoguthonty Bengaluru-560 009
: -

Date : 23.03.2020

To,
The Applicant

Copy to :
1. The Principal Chief Commissioner of Central Tax, Bangalore Zone, Karnataka.

2. The Commissioner of Commercial Taxes, Karnataka, Bengaluru.

3. The Principal Commissioner of Central Tax, Bangalore North
Commissionerate, Bengaluru.

4. The Asst. Commissioner, LGSTO-20, Bengaluru
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