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SECOND-HAND GOLD JEWELLERY

Levy GST based on difference between sellmg, cost price

Karnataka AAR ruling will bring in a lot
of clarity and help buyers, say experts

SHISHIR SINHA
New Delhi, July 15
Karnataka's Authority for Ad-
vance Ruling (AAR) has held
that the difference between
the purchase and selling
prices of 'second-hand jew-
ellery will be the value for levy-
ing of Goods & Services Tax
(GST).

Experts feel this ruling will
bring a lot of clarity on taxa-
tion and also help buyers. The
applicant in this matter,
Bengaluru-based Aadhya Gold
Private Limited, is engaged in
the process of buying and
selling second-hand gold jew-
ellery to the common man.

« Once bought, jewellery is
sold in the same form in which
itis originally purchasedtoan-
other registered person after
minor processing such as
clearing and polishing, The ap-

plicant charges GST at the rate
of 3 per cent (CSGT and SGST at
' 15 per cent each) to the buyers
on entire consideration re-
ceived from the buyers. He
also mentioned that no input

tax credit (ITC) is available as

purchase is from unregistered
person.

Advance rullng

Based on all these facts, the ap-
plicant sought advance ruling
on whether GST is to be paid
only on the difference
between selling price and pur-
chase price, He referred Rule
32(5) of CGST rules which pre-
scribes, “where a taxable sup-
ply is provided by a person
dealing in buying and selling
of second-hand goods, that is,
used goods as such or after
such minor processing which
does not change the nature of

AAR focussed on two Issues~whether the supply is taxable and if
the supplieris engaged in buying and selling second-hand goods

the goods and where no input
tax credit has been availed on
the purchase of such goods,
thevalue of supply shall be the
difference between the selling
price and the purchase price

and where the value of such

supply is negative, it shall be
ignored.”

AAR focussed on two issues -
whether the supply is taxable
and whether the supplier is
engaged in buying and sell of

second-hand goods. For the

first condition, the authority

noted that the applicant is ef-
fecting the supply of second-
hand jewellery for which GST
rate at the rate of 3 per cent is
levied.

For the second condition,
the applicant stated that he is
not melting the jewellery to
convert it into bullion and
then remaking it to new jew-
ellery but only cleaning the

old jewellery and polishing it.

- These goods are then supplied

to the other person. Further,

the applicant admitted that

theyare invoicing the goodsas
‘used gold ornaments,’

AAR said both the condi-
tions have been satisfied, so
the “valuation of supp_ly of
second-hand jewellery may be
made as prescribed in sub-rule

(5) of Rule 32 of CGST Rules

2017.”

Rajat Mohan, Partner with
AMRG & Associates terms this
ruling as one of the biggest for
the gems and jewellery
industry.

“Jewellery being a high-
value item, will be freed froma
large component of GSTwhich
was a double whammy for the
jewellery buyers. This ruling
would also mean that jew-
ellery will practically suffer a
single stroke, of taxation on
the first point of sales if the
form of such jewellery re-
mains unfettered,” he said.




